Како неко може постати члан?

Члан може бити свако ко се професионално или аматерски бави ботаником и који прихвата циљеве, права, обавезе и одговорности утврђене Статутом Друштва. Све особе које имају мање од 14 година могу приступити Друштву искључиво уз захтев који подноси њихов законски заступник. Чланство може бити редовно или почасно.

Чланарина се плаћа на годишњем нивоу, за ђаке, студенте, пензионере и незапослена лица износи 500,00 динара, а за запослена лица 1000,00 динара.

Да бисте постали члан, треба да поднесете писмени захтев Управном одбору путем мејла или лично у просторијама Друштва. Приликом уплате чланарине добићете чланску карту и право да учествујете у активностима или да их сами организујете и тако допринесете успешнијем раду нашег Друштва.


У којој мери вам се свиђа садржај арбореалне флоре Новог Сада?
pollcode.com free polls

Таксодијум, Мочварни чемпрес
(Taxodium distichum (L.) Rich.)

Мочварни чемпрес је моноецка и листопадна биљка, веома висок четинар, достиже 25-40 м (ретко 44) висине и дијаметар стабла 2-3 м (ретко до 5). Круна је моноподијална и коничног облика код младих биљака, али старењем често постаје неправилно граната, без јасне главне осе. Добро је развијен коренов систем са високим до 1 м купастим израштајима на површини који служе за проветравање и за учвршћивање. Природни ареал се простире од залива Делавер на југ до Флориде, на запад до источног Тексаса и југоисточне Оклахоме, у унутрашњости до река Мисисипи и Охајо, а на север до јужног Илиноиса и Индијане. Врста је нативна за влажне климатске зоне где је годишња преципитација од 760 мм до 1630 мм. Станишта су мочварна и дубока, пешчана или глинаста земљишта поред река и језера. Ово је популарно, декоративно дрво, сади се због светле круне, паперјастог лишћа и боје лишћа у јесен. Често се сади у Северној Америци, Европи и Азији и у свим деловима са умереном до субтропском климом. Врста је веома дуговечна, доживи 500-600 година, а некад и 2000-6000 година.

Дистрибуција